The Result




12/5/2016
1.12 PM

Hye ^_^

Hari nie semua budak Uitm dapat result last semester masing-masing. Same as me lahh. Ada whatsup masuk semalam cakap result boleh dapat pukul 9 hari nie. Tapi semua check result diorang dalam student portal pukul 12. Mieyra tahu pun sebab baca dalam group course Mieyra. *Aku perhati dari jauh jehh Mieyra pun sama. Banyak kali Mieyra refresh Mieyra punya student portal and gmail result tak masuk-masuk. Berdebor giler Mieyra time tu. Sampai tak boleh nak tido. Errr~ Sebenarnya Mieyra memang tak tido selagi jam tak sampai pukul 2 hehehe ..

So .. Alang-alang menanti result yang tak keluar lagi tu Mieyra pun download drama korea. Sambil menyelam minum air kan. Lagipun wifi rumah laju time tue sbb pagi membuta dengan aku sorang yang menjadi burung hantu dalam rumah nie sebab tak tido lagi. Then .. Banyak pulak wssap masuk dari group sana group sini. Mieyra sbb malas nak manyampuk dalam group off data telefon dengan harapan bila bukak nanti tak hang phone sebab banyak noti wssap ~,~

Sambil-sambil mendownload tue Mieyra bukak lahh encik utube dengar lagu apa yang patut. Encik utube lahh yang temankan Mieyra semalam. Thanks Encik utube. Hahaha. 

Dalam pukul 2 lebih gitu Mieyra bukak balik wifi phone Mieyra. Then .. Datang lahh email result yang ditunggu-tunggu. Memang rasa tak nak bukak sebab takut. Tapi kalau fikir-fikir kan balik. Result tue bukan hantu pun nak takut buat ape kan. So .. Dengan lafaz bismilllah Mieyra bukak lahh email tu. 

Kalau orang lain .. Maybe diorang akan tengok pointer dulu dapat berapa. Betul tak ? Sape tengok pointer dulu angkat kening. Hehehe. Tapi kalau Mieyra tak. Dari semester 1 Mieyra tengok course Mieyra dulu dapat berapa. A or B or C or D. Lulus ke gagal. Sebab benda first Mieyra nak tahu is kena repeat ke tidak. And ..... Alhamdulillah takde yang repeat. Syukur kepadaMu Ya Allah. Lepas tu baru lahh tengok pointer. Pointer ... Ermmm .. Okey sikit dari semester lepas. Means that ponter Mieyra tujukkan bahawa dari semester pertama hingga kedua meningkat. Syukur untuk kali kedua.

Nampak tak kat situ Mieyra tak peduli pun psl pointer Mieyra. Hahaha. Yang penting bagi Mieyra takde yang repeat. Itu jehh. Sebab kalau repeat Mieyra perlu tunggu satu tahun lagi baru repeat subjek yang fail tu. Mau tak nangis aku. Tapi setakat nie Alhamdulillah takde istilah repeat.

Gmbr nie takde kena mengena dengan entry tapi nak letak jugakk sebab gmbr nie jehh yang ada kat desktop lappy Mieyra hee ^_^

Sebut pasal pointer. Mieyra rasa benda alahh nie lahh yang buat Mieyra rasa tak best. Ye lahh.. Setiap student mempunyai pointer yang berbeza-beza every sem depends on their effort straggle for final. Isn't it ? And .. Disebabkan pointer yang berbeza-beza tue lahh orang boleh judge diri kita samada kita nie excellent student or not. Yang dapat dekan tue lagi lahh. 

Bagi pendapat Mieyra. Pointer tu tak menjamin apa-apa pun sebenarnya. Belum tentu kau study dapat pointer tinggi-tinggi terus dapat kerja. Kalau Tuhan cakap tu bukan rezeki kau semestinya tak !  Kalau study semata-mata nak dapat pointer yang tinggi-tinggi so boleh berbangga bahawasanya kita lahh yang paling bijak itu perkara yang sia-sia. Set mind tu semula, study kerana Allah. Study sebab kita nak belajar ilmu-ilmu Allah. Umi Mieyra selalu cakap "Ilmu lahh yang membezakan kita dengan orang lain. Makin banyak ilmu, orang akan hormat kita." Mieyra tak tahu sejauh mana kebenaran tue tapi Mieyra pegang kata-kata tu.

 Mieyra tak suka jenis manusia yang suka membandingkan pointer sendiri dengan pointer orang lain. Takut hilang rasa syukur tu. Bersyukur dengan apa yang kita dapat kerana sebenarnya apa yang kita dapat tue lahh usaha kita sepanjang satu semester tu. Macam Mieyra sem lepas bukan study hard sangat. Kerja aku tido jehh memanjang. Balik kelas tido, petang tido malam tido. Yup. I admit that i'm a lazy person. Kinda ..  Last dapat result yang macam tu Mieyra terima. Takde lahh teruk sangat result tue. Tapi sekurang-kurangnya itu usaha Mieyra. Usaha Mieyra yang ciput tu dapat menaikkan pointer Mieyra sedikit demi sedikit. Mieyra tak mengharap dekan cuma Mieyra harap setiap sem Mieyra menunjukkan peningkatan. Perlahan lahan mungkin Mieyra akan dapat pegang anugerah dekan nanti. Betul tak :)

So .. Tahniah kepada student yang dapat dekan tu. Yang tak dapat kita sama-sama usaha supaya kita jugak terpilih suatu hari nanti. Sape yang nak share pointer korang boleh komen kat bwh hee ^^  Positive mind k. Fighting for the next semester !

Kbaii :)



 

3 comments:

hanimsfrh said...

Samalah! Kalau result je mesti tgk A,B,C&D atau lulus/gagal dulu baru tengok pointer. Hehe. Btw, congrats for ya result :)

Fatina said...

betul lah tuh. Fatin pun tak cek pointer dulu, kita cek lulus ke tidak. Ada repeat ke tak. hehe Lagipun bagi Fatin pointer tuh tak berapa penting, yang penting kita faham atau tidak tentang subjek yang kita ambil. :)

anyway, tahniah awak! :)

Mazni Munawar said...

tahniah utk result! sedih sikit pointer sem ni jatuh T_T tapi masih bersyukur sbb atas 3. hehe

Post a Comment