Alhamdulillah Top 16 Segmen Bloglist Encik Kidal



30/12/2015
10.12 PM
Hye ^_^
Entry kali nie pendekk jehh. Sebab Mieyra tak tau nak cakap ape pun sebenarnya. Shock, terkezut, terharu yang paling penting nak nangis pun ade. *Errr~~ Terover pulakk 

Well.. Nak dijadikan cerita tadi Mieyra bukak blog, Mieyra takk rase pun nak buat entry ke pape. Mieyra just blogwalking ke blog-blog yang lain. Mieyra suka sangat baca entry dari blog lain, espeacially blog yang cerita pasal life diorang. 

Tengah dukk syok baca tue, tetiba pulak terasa nak scroll bloglist Mieyra then terjumpa lahh post dari Encik Kidal nie. Encik Kidal umumkan Top 16 Segmen Bloglist. Yup, Mieyra yang join segmen nie terasa jugakk nak tahu sape yang top 16 tue kan. At first memang Mieyra tak sangka pun. Tapi bila dicheck balik, blog Mieyra antara top 16 tue. Hehehe

Terkezut wehh bak hang ! Berapa kali Mieyra check betuii ke idokk. Hahaha. Happy ? Of course lahh. Sape yang tak happy bila menang something or whatever.

Bukan bermaksud nak menunjuk ke ape. Cuma nak kongsi jehh kat sini. Bagi blog nie, yang nie buat kali pertamanya Mieyra tercalon dalam Top 16 segmen. So, i was very thankful. Mungkin hari nie rezeki Mieyra. Huhuhu .. 

Menang buat kali pertama nie membuatkan Mieyra makin semangat nak join segmen yang lain. Mane tahu kalau ada rezeki Mieyra dapat lagi kan. Ermm~ Mieyra terfikir jugak nak buat segmen sendiri. Tapi.. Disebabkan takde masa Mieyra tak boleh nak buat lagi. Ye lahh, sibuk sana sini. Mieyra takut Mieyra tak dapat handle. Sebab naik cuti nie Mieyra lagi lahh sibukk and i know that. In Sha Allah di masa akan datang Mieyra akan buat satu segmen or giveaway untuk blogger semua. Hikkss~~

Anyway, thanks again to Encik Kidal. Mieyra tak tahu dia buat permakahan macam mana sampai blog Mieyra pun boleh tercalon dalam Top 16 dia. Hehehe :D

Bollywood time ! Kaho Naa Pyaar Hai . Layan.. Hahaha.. Peace ^^

Kbaii :)

Segmen | Pencarian Top 5 Blogger 2016




30/12/2015
1.05 PM

*tekan banner untuk join

Tag rakan : Hana
Nama panggilan dalam blog : Mrs.Naa
Tempoh pengalaman berblogging : 4 Tahun

Segmen | Blog Review By Beeha Azman For Top Referral




28/12/2015
6.46 PM

Hye ^_^

Jom join segmen kat bawah :D


Klikk banner kat atas ..

Mieyra nak tag : Raihana

Kbaii :)



Tagged Question #1



27/12/2015
1.54 PM
Hye ^_^
First of all Mieyra nak ucap terima kasih kepada someone yang tag Mieyra. Dah lama Mieyra tunggu tapi takde sape sape yang nk tag Mieyra hahaha. Sodih T_T


Thanks to Nur .. And dia ada bagi lebih kurang 10 soalan untuk dijawab. Pada mulanya Mieyra cakap "Lahh ! Kena jawab soalan lagi" Tapi Mieyra baca soalan yang dituju kt Mieyra.. Dengan senang hati Mieyra akan jawab. Okeh ! Shall we start? Semangat nie semangat !
Yang nie antara soalan yang dituju kepada Mieyra :
  • When was your first entry been updated in blog? 
  • Why are you choose to be blogger?
  • How many red shirt/t-shirt do you have?
  • In what time was you born? p.m or a.m
  • Sweater or cardigan-- which one you like the most?
  • Do you like any group singer? 
  • Where do you put your phone when you're sleeping at night?
  • Do you agree with "no money no talk?" why?
  • Do you know me well? 
  • Can you stop answering my question?



Q : When was your first entry been updated in blog?

A : First entry .. Well. Mieyra pernah tulis pasal nie. Mieyra ada dua blog. Blog yang pertama Mieyra create since i was 16 years old. Then.. The blog has been deleted. This is my second blog. Kalau blog yang pertama, first entry Mieyra dah tak ingat dah. Sebab dah lama dan dah lupa. Hahaha. Kalau blog yang nie, since tahun nie baru Mieyra create blog baru so Mieyra blh ingat lahh. First entry is on 4 November 2015, pukul 3.00 PM. Yup.. Blog baru lagi. Tue yang Mieyra sayang sangat. Hehehe.

Q : Why are you choose to be blogger?

A : Mieyra bukan pilih pun. Mieyra buat blog just for suka-suka. Since blog nie kita boleh menulis. And i love to write then talk. Mieyra suka menulis pasal diri Mieyra and Mieyra suka membaca blog yang tulis pasal diri diorang. Don't ask me why. Sebab Mieyra sendiri pun tak tahu. Hehehe.

Q : How many red shirt/T-shirt do you have?

A : To be honest, Mieyra tak suka kaler merah. Sebab bagi Mieyra, kaler merah nie menyakitkan mata. Ye lahh, warna dia macam terang gitu. Mieyra ada satu jehh baju kaler merah. Serius ! Tue pun bukan shirt or t-shirt. Tapi blouse.. Nampak tak betapa Mieyra tak suka sangat kaler tu? Hahaha

Q : In what time was you born? PM or AM

A : Simple answer. I was born at 12.45 PM in Hospital Pakar Puteri Johor Bharu. Masa tue matahari tengah naik bak hang. Aku baru lahir ~,~

Q : Sweater or cardigan-- Which one you like the most?

A : I choose sweater. Because i don't have cardigan and i don't like cardigan.

Q : Do you like any group singer?

A : Ade jehh. Banyak.. Tapi majoritinya KPOP of course. Antaranya  Shinee, Super Junior, Girl Generation. Errr ~~ Takde lahh fanatik sangat dengan KPOP nie. I'm just like their songs. Their song was great.

Q : Where do you put your phone when you're sleeping at night ?

A : Dah jadi habit Mieyra. Phone memang Mieyra akan letak tepi Mieyra bila nak tido. Kecuali bila phone takde bateri. Mieyra letak atas meja untuk dicas.

Q : Do you agree with "no money no talk?" Why?

A : Okeh ! Nie soalan paling susah tahap dewa untuk zaman nie. Hahaha. Nak habakk macam mana ehh? Ape yang Mieyra boleh cakap .. " no money no talk" nie biasanya disebut oleh seseorang yang gila duit. Materialistik. You know what i mean right? Kalau Mieyra.. Mieyra agree lahh. Bukan sebab Mieyra nie gila duit k. Tak sama sekali .. Lekkk luhh .. Ada sebabnya. Betul tak kalau Mieyra cakap kita sebagai orang perempuan nie tak boleh beli something yang kita nak tanpa duit kan. So, nak tak nak kena kumpul duit untuk beli barang yang kita nak tue. So, kalau takde duit mmg taklehh beli laa kan? Pikiaq laa sendiri. Yang biasanya materialistik nie yang ada kekasih or couple or whatever .. Nak keluar biasanya pompuan akan suruh si lelaki yang belanja. So, kalau takde duit mungkinlah pompuan tu tak nak pun kat si lelaki tu. Sape kat sini yang macam tu? Mieyra single k so takdenya nak buat macam tu. No no no ...

Q : Do you know me well ?

A : Mieyra tak kenal sangat tuan punya yang tag Mieyra nie. Cuma .. Mieyra tahu dia perempuan .. Heeee...

Q : Can you stop answering my question ?

A : Soalan nie Mieyra tak faham sebenarnya. Tak faham kehendak soalan. Hehehe. Tapi.. Dah Mieyra dapat soalan Mieyra perlu jawab laa kan ? Heee ..


Finally, habis jugakk Mieyra jawab semuanya. Harapnya "boleh A" lahh. Hehehe. Gurau jehh. 

Nie pulak soalan yang Mieyra nak tuju kepada 5 orang blogger bertuah :

  • Tell a little bit about yourself.
  • What an advantage of being a blogger ? Explain your reason.
  • What disadvantage of being a blogger ? Explain your reason.
  • If you had a chance to go a trip, which country you want to visit?
  • Eating or sleeping. Which one do you prefer?
  • Phone or laptop. Which one do you prefer?
  • The most person you admire ? Why ?
  • Do you love your blog?
  • What is your hobbies ?
  • What is the best present you get on your birthday?

Mieyra nak tag : Tashira , TheNamyBlog , Zafirah , Miss Oren , Leo  

P/S : Yang Mieyra tag nie boleh jawab ke tak nak jawab boleh jehh. Disunatkan bukan diwajibkan. Tapi.. Sape sape yang jawab soalan Mieyra tinggalkn link yang korang jawab kat bahagian komen terima kasih :D

Kbaii :)

Belog Dah Cantik




25/12/2015
2.46 PM

Hye ^_^

Entry kali nie pendek jehh. Mieyra tak nak tulis panjang-panjang memandangkan Mieyra berhadapan dengan assignment yang teramat sangat banyak. Assignment tue Mieyra tak sentuh pun lagi sejak balik rumah nie. Home sweet home lahh katakan.

Well, Mieyra ada cakap kat entry sebelum nie yang Mieyra busy dengan assignment sampai tak sempat bukak blog lahh ape lahh. Tapi at the same time blog Mieyra mengalami perubahan drastik. Err~~ Takde lahh drastik sangat tapi seakan gitu laa ~,~ *Aku pun terkejut tengok perubahan blog aku nie sebenarnya.

Ermm.. Sape punya angkara lahh nie ye ? Hahaha.. Tue motif untuk entry Mieyra kali nie. I want to thank someone yang banyak tlg Mieyra menghias hiaskan blog nie. Nak harapkan Mieyra.. Mieyra bukannya kreatif sangat bab bab menghias bagaii errr~~



Sape yang tolong Mieyra ye ? Hahaha. Thanks to Leya Leolly :) Dia lahh yang tolong Mieyra hias blog nie. Hehehe. Boleh lahh visit blog dia kalau nak tengok tutorial ke ape. Tutorial yang dia buat sangat membantu. Cehh cehh. Promote nie k. Hahaha



Lagi satu Mieyra nak cakap pasal header Mieyra yang kat atas tu. Yup ! Ada tulis "Live while we young" kan? Kalau korang yang minat One Direction memang akan tahu nie adalah lirik lagu salah satu mereka. And yes, memang Mieyra ambik ayat nie daripada lagu diorang. 

Tapi, ape yang Mieyra cuba nak translate kan kat sini. Bagi Mieyra laa.. Mieyra faham yang ayat "Live while we young" nie. Bermaksud kita perlu enjoy diwaktu muda. Istilah enjoy tu bukan bermaksud buat perkara yang tak baik. It is mean that kita perlu membuat perkara yang berfaedah di waktu muda, mencipta kenangan yang terbaik ataupun membuat sesuatu agar dapat dikenang di masa akan datang. 


Sebab.. Kita hidup di waktu muda nie sekali jehh. Nanti bila kita dah kawin ada anak dan ada cucu, tak mungkin kita boleh buat perkara yang sama macam di waktu muda. Betul tak? 

You just have to enjoy your life.

That's all..

Kbaii

Segmen | Bloglist Encik Kidal 2.0




24/12/2015
3.00 PM

Hye ^_^

Encik kidal ada beri beberapa soalan untuk dijawab. And, i think i really to answer it. Cehh ! Macam soalan final exam. Hahaha ~~

1-Kenapa dan sejak bila korang jadi  blogger

Answer : Okeh sekarang Mieyra berumur 19 tahun. Mieyra start blogging masa umur Mieyra 16 Tahun. Jap nak kira hehehe. Lebih kurang 4 tahun Mieyra menjadi seorang blogger. Tapi blog lama Mieyra delete disebabkan masalah tertentu dan yang nie blog Mieyra yang terbaru. Kenapa Blogging? Ermm.. Sebab.. Mieyra seorang yang... Nak cakap macam mana ehh? Mieyra seorang yg tak suka bercerita tentang diri Mieyra kat orang lain. Tapi instead of tell my story to others, i ratter write about it. Sebab tue, Mieyra ada jugak cakap kat kawan Mieyra. "Kau nak tahu life aku, kau baca blog aku".  K itu je ~,~

2-Macam mana korang dapat banyak idea untuk update?

Answer : Just a simple answer. Bila nak buat entry, Mieyra akan pakai earphone n dengar lagu. Yup! Bila dengar lagu Mieyra akan jadi banyak idea nak taip. Tapi satu jeh, bila buat entry, i have to be alone. Mieyra takleh ada orang dukk tengok Mieyra menulis. Jadi tak syokk lahh kan. Orang tengok kita nak menulis. Kalau nak baca, bukak blog aku lepas aku taip. Hehehe

3-Berapa lama masa yang korang ambik nak tulis satu entry?

Answer: Depends actually. Most of the by half an hour maybe. Macam sekarang nie ambik masa lebih setengah jam. Sebab nak jawab soalan macam soalan exam kan muahahaha. Peace ^^

______________________________________________

Mieyra nak tag : Cik Yaanie

_______________________________________________


Korang pun join lahh. Segmen nie best tau. Boleh kongsi kongsi jawapan yang korang jawab. Kalau nak join klikk banner k.

Kbaii :)


Giveaway | Year End Giveaway By Imashue




24/12/2015
12.30 PM

Hye ^_^


Mangsa Mieyra : Rosnordin

Pandangan Mieyra terhadap blog Imashue nie.. Ermm.. Ape erkk? Actually nie first time Mieyra visit n follow blog dia. So, ape yang Mieyra blh comment. Blog Imashue nie comel, cantik dan kemas. Bukan untuk ambik hati k. Hahaha. Mieyra bagitahu ikhlas. Mohon visit Blog dia. Nak visit macam mane ? Klikk banner k :D

Kbaii :)

Segmen | Bloglist #1 By Fieyqa Adelova




24/12/2015
12.15 PM

Hye ^_^


Jom ramai-ramai terjah n join segmen nie ^^

Kbaii :)

Giveaway | Hujung Tahun 2015




24/12/2015
12.00 PM

Hye ^_^


Klikk banner untuk join :)

Kbaii :)

Segmen | Pencarian Bloglist Jan - Jun 2016



24/12/2015
11.55 AM
Hye ^_^


Disebabkan Mieyra tak berapa nak busy mane Mieyra join segmen nie :)



Ada masa korang join lahh. Tak rugi pun. Klikk banner k.

Kbaii :)


Balik Kampung !!



23/12/2015
6.35 PM
Hye ^_^

Haii korang! Ya Allah lamanya Mieyra tak menaip. Dan lama tue jugakk lahh Mieyra tak bukak blog. Ape khabarnya blog Mieyra pun tak tau. Tup tup blog Mieyra dah bertukar. Dulu lain sekarang lain. Dulu cantik jehh blog Mieyra sekarang makin cantik. Hikkss~~

Pelik kan. Mieyra tak bukak blog tapi tetiba pulak blog Mieyra mengalami perubahan drastik bombastik kebabom nie. Hahaha. Okey! Pasal tue Mieyra tak nak cerita lagi. Di lain entry Mieyra akan cerita k. Peace ^^

Actually, i have a lot of story to tell. Banyak sangat benda yang Mieyra alami sejak Mieyra tak bukak blog nie. And, memang Mieyra nak sangat cerita semuanya. Tapi, disebabkan masa yang hari hari Mieyra lalui nie tak cukup, Mieyra tahan diri dari membukak blog.

Ape yang Mieyra buat sampai takde masa? Haa! Tue yang cekk nak habakk maii kt hangpa semua. Well, Mieyra kan dah masuk new semester kan. So, awal awal sem lagi dah banyak kerja Mieyra kena buat. Assignment bergunung ganang, nak kena buat video, terlibat dengan fashion show, buat experiment di lab, kena submit assignment Epidermiology, quiz, test n so on lahh. Penat bak hang! Serius. Disebabkan kerja yang terlampau banyak nie, Mieyra pernah keluarkn air mata. Yup! Mieyra pernah nangis pasal semua nie. Mieyra pernah mengeluh disebabkan nie. 


*Gambar takde kena mengena dengan tajuk terima kasih. Acah acah candid. Aduh! (tutup muka)


Tapi.. one by one Mieyra siapkan kerja. Mieyra buat yang mana kena hantar dulu. Buat yang mana penting dulu then yang tak berapa penting Mieyra buat kemudian. Sampai lahh hari nie, Mieyra boleh tarik nafas yang tak berapa nak panjang sangat. Tahu kenapa? Jap.. Sebelum tue Mieyra nak cakap yeayy mid sem sudah kembali. Maknanya cuti laa untuk seminggu. Bermula esok sampai lahh tahun depan. Tahun depan ? Wow ! Lamanya. Hahaha. Takde lahh, Lagi seminggu kita nak masuk tahun baru kan? So, Mieyra masuk sini balik awal tahun depan. 

Sebut pasal cuti sape yang tak suka kan. Mieyra pun.. Serius suka sangat dapat balik kampung. Mieyra bertolakk balik Kelantan malam nie. Naik bas. Tak shabar tak shabar! Tapi, semester nie Mieyra angkut sekali assignment Mieyra yang masih berbaki tu balik kampung. Bukan ape, Mieyra kesian dengan diorang takkan nak tinggal kt sini kan. So, bawak balikk lahh diorang sekali. Hope Mieyra diberi kerajinan untuk siapkan assignment tu di rumah. Amin! Kalau tak, mahu tak tidur malam lahh i nanti nak siapkn semua tue. *Sebab tue Mieyra cakap Mieyra tak boleh tarik nafas yang panjang sangat. Huh!
Banyak benda Mieyra nak tulis sebenarnya. Tak kisah ade orang baca ke tak nak tulis jugak. In Sha Allah di lain entry.
Ape ape pun, Mieyra dah nak balik kampung. Yeahh! Saya suka saya suka.. *Tepuk tangan

Kbaii :)

Gone For A While


9/12/2015
5.14 PM

Hye ^^

Well.. Lama gilahh Mieyra tak update blog. Ade nampak dah sikit sikit batman, cicakman, lelabahman hinggap di penjuru penjuru blog nie haa. Sekarang pun nak sapu sikit biar bersih hehehe :p

Mieyra takde ape nak taip sebenarnya. Just nak update jehh. Bila bukak n ada banyak masa yang terluang nie, Mieyra try lahh "rembat" mana mana segmen or giveaway sebanyak mana yang boleh.

Ye lahh, routine Mieyra kan dah berubah. Dah tak macam dulu dulu lagi dah. U know.. the time Mieyra tengah enjoy dukk rumah tue. Takk ! Sekarang dah tak macam tu. Mieyra dekat kampus for my another semester. Korang pun dah tahu kan. Mieyra suka ulang ayat yang sama hahaha..

Sedikit demi sedikit lama lama jadi bukit. Ehh ! Bukan nak cakap pasal kiasan tue. Mieyra nak cakap yang sedikit demi sedikit, lama  lama esaiment Mieyra makin banyak. Yeahh ! My first week here boleh lahh Mieyra heap heap horayy dulu. Tapi dah masuk minggu kedua ketiga nie. Hmm. Haremm nak hurayy hurayy cam tue. 

And also, quiz test akan menjelma jugakk tak lama lagi. Nak tak hendak Mieyra kena face jugakk. I feel like *Arggghhh* nak lepaskan semuanya wehh ! Tak shanggup tak shanggup !!


*when the lecturer said next week will be the quiz, i will be like ...

Tambahan pulakk, kelas Mieyra ada ahli baru. Bukan baru sangat pun, lecturer bubar kelas jadi dua kelas jehh. Sem lepas tiga, sekarang tinggallah dua kelas kedekk kedekk.. Members of the class pun makin ramai lahh. Pack macam sardin bakk hang. Sampai sekarang Mieyra tak cam lagi ahli baru kelas Mieyra nie. Mieyra susah sikit nak hafal n cam muka orang. *Teruk jugakk aku nie. Peace

Well, dengan esaiment yang makin banyak, kuiz n test yang menghampiri, members dlm kelas ramai n jadual kelas ada dua tiga hari yang teramat sangat pack.. Nampak tak secara langsung Mieyra sibuk kejap. Kalah big bos hahaha. *Kdahh Errr~ Actually bukan sibuk sangat pun. Yup, i'm just like saje saje nak menyibukkan diri dari teringat akan seseorang. Whoaa ! Sape doe ? Okehh deep k deep. Jawapannya ... *Beepp* Terputus talian .. Hahaha

Tapi macam tue lahh, walau sesibuk mana pun Mieyra, Mieyra takk kan lupa blog kesayangan. Serius k serius. Walaupun blog Mieyra nie buruk, tak secantik blog bloggers yang lain Mieyra tetap sayang tau ! Sebab semua yang Mieyra rasa, benda yang Mieyra nak kongsi dengan korang semua Mieyra tulis kat sini. Alahaii.. Tetiba jadi sweet pulakk hahaha. Okeh dah. Takk lehh jadi sweet lelama, sebab nanti semut datang. Before semut tue datang gigit Mieyra yang terlebih sweet nie baikk Mieyra choww !

Adios syinyorita !

Kbaii :)

'Buku Fixi Giveaway by Yaya


9/12/2015
4.54 PM

Hye ^^


Nak join klikk banner k :D

Mangsa Mieyra kali nie :




Kbaii :)

Chowrasta

2/12/2015
7.20 PM
Hye ^_^


Bagi Mieyra ambik nafas jap.. *Tarik nafas.. Hembus


Actually, dua tiga hari nie Mieyra be such a very very busy person. Jadual kelas Mieyra untuk semester nie takde lahh pack sangat tapi rasa macam pack jehh. Tak sempat nak breakfast n lunch doe. Kau rasa? Pagi pagi bangun mandi then siap siap nak g kelas. Kalau sempat Mieyra grab biskut dua tiga keping then makan dalam kelas jeh. Kalah vvip busynya kan ? Tapi.. Sebab Mieyra rindu blog nie ku gagahkan jua membukaknya.


Bukan tue yang Mieyra nak habakk kat hangpa semua. There is another interesting story i want to tell in this entry. Baca betul betul ya !


Semalam Uitm Permatang Pauh buat panggung wayang film Chowrasta. Haa ! Menarik tak ? Panggung wayang nie diorang buat kat dewan besar Uitm PP. So, Mieyra and gang2 Bertam nie terpaksa berangkut nak pergi sana. Semalam habis jeh kokurikulum dalam pukul 6.30 pm macam tue Mieyra terus balik bilik tukar baju bagai *Takkan nak pakai baju kor pergi tengok wayang kan? Naik bas, lebih kurang pukul 7.30 pm sampai Uitm PP. Then rush pulak lahh kat situ pergi masjid sebab nak solat maghrib. After that pergi kat Dewan Besar dalam keadaan hujan yang membasahi bumi n membasahi baju Mieyra. Memang malang sangat nasib Mieyra T_T



Sampai depan Dewan Besar tue beratur nak masuk dalam tuhh. Dah masuk.. Pilih tempat. Mieyra and the gang dapat seat kat depan. Gumbira laa jugakk. yuhuuu ! Dalam setengah jam lepas tue, film tue dimainkan. Yang paling penting, kitorang dapat tengok film bersama dengan pelakonnya. Waa. First time tengok panggung dengan pelakon. Hehehe ~~

Ape yang Mieyra boleh komen pasal film nie.. Film nie memang terbaiikk boh ! Film nie bukan sebarang film tau. For information, film nie ialah keluaran Uitm mengisahkan kisah benar kehidupan Naib Canselor Uitm ini sendiri yang ingin mengubah destini hidup anak bangsa. Sebab tue, cerita nie sesuai untuk ditonton oleh pelajar terutama pelajar Uitm. After watched this film, Mieyra rasa bangga menjadi salah seorang anak didik Uitm. 



Yang kat atas nie ialah picture selepas habis tengok cerita tue. With the hero of the story. Mieyra yang paling pendek kat belakang tu haa. Susah jadi orang pendek nie, nak ambik gambar nampak muka jehh. Sodih denn ~,~

Bagi yang nak tengok film nie boleh lahh terjah panggung di berhampiran anda pada 3 Disember 2015 ye ! Pelajar Uitm diberi keutamaan untuk tonton film nie sebab tue boleh tengok awal hehehe..

Owh ! Sebelum Mieyra terlupa, kat bawah nie adalah sinopsis film tersebut. Korang boleh baca untuk tahu lebih lanjut. Sumber dari Pak Cik Google jehh .. 
Filem Chowrasta ini mengisahkan perjuangan mengubah destini seorang anak melayu bernama Hamid yang lahir di dalam kemiskinan. Peluang pekerjaan  yang terhad, tahap pendidikan anak melayu yang rendah dan negara yang menghadapi bahang 13 Mei 1969 menyebabkan manusia berjuang untuk mendapatkan sesuap nasi walaupun terpaksa meminta-minta. Kemiskinan mengajar Hamid untuk memperbaiki diri, bercita-cita tinggi, membakar jiwa dan semangat sehingga menjadi salah seorang anak bangsa yang berjaya.
Beliau yang berjaya merempuh onak dan duri akhirnya berjaya membawa diri dan keluarganya keluar dari kepompong kemiskinan. Sejak itu, beliau tekad untuk membantu mencorak dan memartabatkan destini anak bangsa menerusi Universiti Teknologi MARA (UiTM).
Kisah suka duka, pengorbanan, cita-cita, kecekalan, kepercayaan, rintangan, ketegasan, perjuangan, semangat dan kejayaan ini diharapkan menjadi panduan, harapan dan pembakar semangat dalam melahirkan Anak Bangsa ke arah pembangunan diri, ilmu pengetahuan, memajukan masyarakat, cintakan budaya dan bangsa serta cintakan negara.
Kbaii :)

New Semester Begin !


30/11/2015
9.00 AM 

Hye ^^

Ehemm .. Testing testing 123 .. Okeh ! Hello guys ! Lama jugak Mieyra tak update blog nie. Walaupun hanya dua tiga hari tak update hahaha. Ada yang rindu Mieyra tak ? Opppsss ! Takde .. Ok! Mieyra faham :p

Mieyra nak cerita pasal ape erkk kali nie ? Well, i'm here now. Kamu kat mana sih Mieyra ? Mieyra kat mana Mieyra Mieyra kat mana ? Hahaha :D


*Gambar nie diambil time Mieyra stay kat bilik kawan Mieyra yang JPK tue. Kalau bilik aku nampak dinding jehh tak nampak semua nie T_T

Well.. Bagi yang nak tahu, Mieyra dah kat Bertam nie dah. Malam kelmarin dalam pukul 10.00 PM Mieyra bertolak dari Kb ke Bertam. Pagi kelmarin Mieyra dah sampai depan kolej tercinta.

Nak dijadikan cerita, sebab sampai awal sangat *Sampai kolej dalam pukul 7.00 AM gitu Mieyra just menumpang rumah kawan Mieyra. Yang Mieyra cakap JPK tuhh. Untung laa kawan dengan JPK kan boleh laa menumpang rumah kejap hahaha..

Sampai kolej tue terus pergi rumah dia. Mieyra solat n tido kejap while kawan Mieyra yang JPK tue kena turun awal nak buat kerja untuk pelajar yang daftar kolej hari tu. Mieyra just stay bilik dia kejap n lepas tue turun pergi makan. Lapoo derr sebab tak makan pun time bertolak datang Bertam nie haa ..


Lepas makan .. Kenyang .. Senang hati semua tue .. Mieyra pun pergi laa daftar kolej.. Tapi kakak senior tu suruh tukar seluar, so Mieyra pun pakai laa kain skirt panjang. *Pinjam dari kawan Mieyra. After that dapat laa "kunci bertuah". Err~~ Takde laa bertuah sangat sebenarnya. Mieyra cakap macam tue sebab rumah kitorang dekat jehh dengan rumah housemate Mieyra sem lepas. Mieyra boleh berwalking pergi rumah diorang macam Mieyra blogwalking satu blog ke blog yang lain kan? Hahaha ~,~ Lagipun, dalam rumah nie Mieyra sorang jehh budak envi. Engkau hado ! Tak kisah pun ramai budak farmasi dalam rumah nie, boleh buat kawan baru kan? Ye ke idokk ? 

Mieyra ambik barang barang Mieyra yang boleh tahan berat tue masuk bilik. Mieyra tak tahu Mieyra letak ape dalam bagasi tue sampai boleh bertam gitu sekali. Batu kot. Hahaha.. Then, Mieyra pergi ambik barang yang Mieyra tak bawak balik kelantan kat stor. Barang di stor pun boleh tahan berat jugakk. Tak lama lagi sado lahh aku sebab angkat berat kan. Hhehehe

Lepas tue, Mieyra masuk bilik n tido. hahaha. Mieyra tak tau macam mana boleh tertido yang pastinya Mieyra tertido. Apabila Mieyra bangun tue Mieyra pergi mandi. Owh ! Caught me right ? Mieyra tak mandi lagi time tue. N pergi daftar kolej pun tak mandi lagi hahaha. Excited sangat nak tahu rumah ..

Lepas mandi Mieyra kemas barang masuk dalam almari. Petang tue pulakk Mieyra keluar kejap pergi shopping beli barang keperluan macam sabun basuh baju, maggi, shampoo n so on lahh..

Balik kolej tue, kemas barang yang dibeli baru boleh rehat betul betul. Tapi sebab hari pertama kat Bertam nie kan.. Memang taklehh dukk diam memandangkan sekarang Mieyra dah ade "jiran". So Mieyra pergi jalan jalan rumah diorang, diorang datang jalan jalan rumah Mieyra. Macam tue lahh.

Okehh ! Dah habis cerita pasal kelmarin. Ibarat throwback lahh nie. Throwback first day in college for another semester. Mieyra sebenarnya nak bukak blog semalam, sebab rindu sangat dengan blog kesayangan nie haa.. Tapi tak sempat nak buat macam mana kan? 

Tak sangka sekejap jehh Mieyra dah masuk semester 2. Well, in this semester i hope i will one to get a dean list (Dekan) Dah takk nakk main main. Tak dapat dekan pun dapat 3.00 above dah kira ok kan? Tapi kalau dapat dekan lagi baikk. Doakan Mieyra ehh ! Mieyra tengah cuba berubah dari malas nak jadi rajin. Cehh ! Boleh percaya ke? Hehehe. In Sha Allah.. Mieyra boleh ! Caiyokk ! Aja aja fighting !!

Mungkin lepas nie Mieyra akan busy. N mungkin takde masa sangat dengan blog. Mieyra agak blog kasayangan Mieyra nie akan bersarang segala lebah spiderman batman cicakman bagai. Tak sanggup nak buat blog nie bersawang macam tue huhuhuh :( Tapi apakan daya.. Demi pelajaran kan? Mieyra cuba cari masa jugakk nak bukak blog lepas nie. Mungkin buat masa sekarang Mieyra tak boleh join mana mana GA or Segmen. Tapi kalau ada masa Mieyra join k :D

Okeh ! Tue jehh untuk entry kali nie.

Adios sinyorita !

Babaii :)




 

Omaigadd I'm In Love ♥

26/11/2015
5.00 PM
Hye ^^
Ehemm .. Haa ! Mesti korang tertanya tanya tuhh sapekah gerangan yang berjaya menambat hati kecikk Mieyra nie. Ehh ! Hati Mieyra nie kecikk ke? Ye laa kecikk, kan sebesar genggaman tangan jehh. Genggaman tangan Mieyra nie kecik je sebab tuhh Mieyra cakap hati Mieyra nie kecik. Hahahaha~~
Okeh ! Back to the story. Cuba teka lahh sape? Hehehe. Cer tengok sendiri lahh !
*Gambar kat atas nie lahh yang buat Mieyra fall in love to. Aigoo~~

Ehh ! Orang yang buat Mieyra fall in love tuhh is that little kid ok. Not the big boy intead. Mesti korang tertukar nie Mieyra tahu. Hahahaha. Saje nak main main jangan marah^^

Well, who is that little boy in that picture. Haa ! Mehh nak kabo.. Sepanjang Mieyra stay kat rumah nie, Mieyra asyik tengok tv jehh. Pantang tv tu 'tak berpenghuni' mesti Mieyra akan bukak n tengok cerita yang best best. *Mesti otak aku akan tepu nanti naik semester nie caye lahh !
 
Nak dijadikan cerita, ada suatu malam tuhh Mieyra tak boleh nak tido. Mata nie degil tahap dewa tak mau tutup walaupun dah suruh tutup. So, Mieyra pun bukak lahh tv konon konon ada lahh cerita menarik untuk ditengok. Tapi takde. So, Mieyra bukak channel 393 *Bagi pengguna astro anda akn tahu ini channel ape Time tuhh, channel tuhh mainkan rancangan variaty show. Biasa lahh, korea memang banyak rancangan macam tuh. Variaty show tuhh tajuk dia "Oh ! My Baby". Rancangan nie pasal cara cara ibu bapa di korea membesarkan anak diorang. 
Rancangan nie familiar dengan rancangan yang satu lagi tuhh tajuk dia "The Return Of Superman". Tapi bagi Mieyra Rancangan Oh! My Baby nie lagi best lahh. Mungkin sebab budak budak tuhh kiut termasuk lahh budak dalam gambar tu...
*That little cute boy name Tae O.

Just like i said before, Mieyra nie bukannya fanatik sangat dengan Korea nie tapi bila Mieyra dah mula minat dengan sesuatu tu Mieyra akan minat. Mieyra sanggup tido lewat pada hari selasa just nak tengok rancangan nie. Hehehe~~

Actually, dalam rancangan nie ada 4 berlainan keluarga dan lain lain budak. But, dalam ramai ramai budakk tuh Mieyra tertarik sangat dengan si Tae O nie. For me, he's really cute and adorable.*Walaupun kadang kadang dia nakal. 

Mieyra try search rancangan nie di goggle. Mieyra nak download nak bawak "bekal" p kolej. Tapi takde n taklehh nak download. So sad kan ? Mieyra kena terima kenyataan lepas nie Mieyra dah takk lehh tengokk Tae O dah.. Jumpa Tae O bulan depan lahh pulak nanti Mieyra balik Kelantan T_T

Kalau korang nak tengok boleh lahh, rancangan nie setiap hari Sabtu jam 8.30 mlm di One HD channel 393. Ulangan pada hari selasa jam 11.45 mlm. Terpromote pulak hahaha~~ Kalau Mieyra tengok ulangan jehh sebab "ditentang" oleh my family kalau nak tengok nie. Family i tak suka korea k...


Nota kaki : Berkemungkinan esok Mieyra tak bukak lappy. Kalau tak bukak lappy mesti tak bukak blog kan? Sebab esok Mieyra kena packing barang untuk bawak balik bertam :-(




K dah ! Adios sinyorita !

Bye :)

Segmen Blogwaking dan Tambah Followers bersama Impiana Cik Yanie


26/11/2015
3.17 PM

Hye ^_^


Klikk banner !

Kbaiii :)



ZyraRoxx's Mini Giveaway: Buasir Otak the Komik

Hye ^_^
Korang nak tahu tak Malam tadi Mieyra scroll laju laju di bloglist Mieyra nie. Saje nak baca entry dari blog yang Mieyra follow. Then Mieyra jumpa lahh Giveaway yang ZyraRoxx buat nie. Mieyra tertarik nak join so Mieyra join lahh..
Kalau nak join jugak klikk the banner k sayang ! Tak rugi pun join giveaway nie. Hadiah yang dapat nanti pun menarik meletop kebabomm lahh. Hehehehe ~~
Kbaii :)

Tak nak balik Tam tam !

25/11/2015
8.37 PM
Hye ^_^
Not in mood, sedih, kecewa .. Tu semuanya feeling yang Mieyra rasa sekarang nie. Sebab... Sebab.. Sebab... Hari sabtu nie Mieyra dah kena balik ke pangkal jalan. Haa ! Dah kena balik Bertam untuk sambung semester 2 di uitm. Rasa macam kejap jehh dukk kat rumah nie haa. Pejam celik pejam celik dah kena balik Bertam n jumpa kolej kesayangan.


*Andai saje aku boleh undurkan masa.. Inginku undurkan waktu kepada masa mula mula semester break tu. Hahahaha~~


Nak dijadikan cerita, Mieyra baru jehh rasa feeling macam tuh. Pagi tadi tengah hari tadi takde pun. Malam nih jehh feeling ala ala tak sanggup nak tinggalkan home sweet home gituu. Pasaipa tetiba rasa macam tuh? Haa.. Sebab Mieyra baru jehh berwhatsup dengan kawan Mieyra yang sorang nie. *Kawan sekampus Mieyra. Dia mintak number pak cik prebet kat sana. *Maklumlah i nie jenis yang simpan semua number. So, diorang mintak dengan Mieyra. Kawan Mieyra nie cakap lahh dia dah nak pergi sana. Tetiba pulak hati nie rasa sayu. Sayu gilerr nak leave my hometown !


Kebetulan diorang malam nie dah kena pergi sana dah. Sebab diorang tuhh JPK kan. JPK tuh ape? JPK was like Jawatankuasa Kolej. You know, orang yang settlekan tempat dan penginapan pelajar. Haa.. Diorang lahh. Nasib baik Mieyra tak terpilih walaupun Mieyra pergi jehh interview JPK dulu.. Hehehehe..


Ape pun time goes by... And i have to accept it ? Mieyra pergi untuk belajar tinggi tinggi untuk berjaya. For my mom and dad and also for negara. Yeahh ! That's the spirit .. Right.. Right.. Right... ?

Kesian lappy dari pagi sampai malam tak rehat sebab tuan dia nie asyik bukak dia sebab nak mendownload cerita yang best best. Takpe laa lappy, nanti kau boleh rehat puas puas nanti balik Bertam sebab tuan kau akan busy n takde masa dengan kau. Nanti kau akan tahu erti kesunyian. Hahahaha


Ermm.. Dah takde ape nak tulis dah. Sape sape yang baca ape yang Mieyra tulis nie mesti cakap Mieyra nie sedang merapu dengan feeling sendiri di malam malam yang makin membuta nie kannn ? This is how i express my feeling actually.. Hikkkss^^ Okeyy lahh, nak tengok cerita favorite Mieyra Kau Aku Kita. Adios guys !
Kbaiii :) 

Mini GiveAway YanieYusuf.com


23/11/2015
9.10 PM

Hye ^_^


Nak join klikk banner k ..

Kbaii :)

GiveAway Poskad Vintage


23/11/2015
9.00 PM

Hye ^_^

Korang ! Tadi Mieyra scroll Mieyra punya bloglist, just nak baca post post daripada blogger yang Mieyra follow. And then, Mieyra tertarik lahh dengan satu giveaway nie.



Giveaway Poskad Vintage tau. Macam best jerr kan? Bukan macam, memang menarik lahh hadiah dia. Sebab tuh Mieyra tertarik bagaikan magnet menarik benda besi untuk join GA nie. Korang pun mesti nak join jugak kan? Seperti biasa lahh, klikk banner k..


*Nie hadiah kepada pemenangnya. Cantik .. Betul tak? Hehehe

Kbaii :)

Nuffnang Oh Nuffnang

23/11/2015
12.30 PM
Hye ^_^


Semenjak dua menjak nie Mieyra tertarik sangat dengan si Nuffnang nie. Ye lahh, sejak beberapa hari yang lalu Mieyra selalu tengok ramai yang post pasal Nuffnang. Actually, Mieyra dah tahu pasal benda alah nie. 


Bagi yang tak tahu mehh nak kabo. Nuffnang nie ialah iklan yang dibuat khas dari syarikat yang tertentu. Seolah-olah, pihak Nuffnang menyewa untuk mengiklankan something di blog kita. Kalau ada yang klikk pada iklan yang kita letak di blog kita, or ada yang visit or something, diorang akan bagi duit. Maksudnya, bagi 'gaji' lahh sbb ada orang klikk iklah tuhh di blog kita. Manyak untung woo ! Hanya dengan satu klikk je dah boleh buat duit kan?


Mieyra udah tahu lama kok psl Nuffnang. Cuma dulu takut nak buat bende bende macam nie. Ye laa, takut kena tipu ke hape. Tapi bila Mieyra blogwalking kt blog blog yang hebat lagi awesome nie, ramai je yang letak benda alah nie kt blog diorang. Itu laa antara faktor yang mendesak Mieyra untuk buat satu. Heheheh. 


Lagi satu sebab Mieyra fikir, jadi seorang blogger nie tak boleh takut nak buat sesuatu yang baru. Sebab blogger nie banyak cabarannya. So tak boleh lahh takut takut nie. Ye ke idokk ? Hehehe..
Faktor lain sebab nak buat duit of course. Yang penting tak perlu nak promote promote. *Sebab main promote nie memang Mieyra tak berapa nak suka hikkss Kalau boleh buat duit dengan Nuffnang nie dapat lahh menampung baget Mieyra sikit sikit. Boleh lahh Mieyra guna duit tuhh buat bayar yess. Hahahaha..
Kalau korang murah hati boleh lahh klikk iklan tu. Jangan dokk pikir Mieyra paksa pulak. Takde paksaan pun. Kalau korang klikk Mieyra boleh ucap terima kasih. Hehehe
Itu je nak cakap. Okeh lahh, Mieyra nak sambung download cerita Running Man. Hehehe.. Adios !!
Kbaiii :)

Mini GiveAway By Myra & Ina

22/11/2015 9.38 PM
Hai assalamualaikum, 


klik banner

Syarat Penyertaan

1. Follow blog  Ina.
2. Wajib follow Instagram (jika ada) @flowery.dot
3. Like fanpage 

Senarai Hadiah

Sweatshirt 2x di Flowery.dot


 Shawl Hanis Zalikha 2x

Crispy choco jar 2x

Necklace 2x di flowery.dot
Pemilihan Pemenang

Blog;
Top Refferal & Random

Instagram; 
1. Like paling banyak
2. Tag paling banyak
3. Random

* Jika peserta melebihi 100 orang, hadiah akan ditambah